Saturday, June 25, 2016

Despre zvonuri: cand ar trebui sa le acordam atentie

Fie ca ne place, fie ca nu, zvonurile sunt o caracteristica a comunicarii inter personale care exista inca de la dezvoltarea limbajului. Avand in vedere ca la inceput a existat doar comunicarea orala si oamenii erau organizati in triburi, zvonurile reprezentau principala sursa de informare pentru comunitatile primare.


Astazi, fiind inconjurati de atatea surse de informare, este normal ca zvonurile sa capate o latura peiorativa si sa nu ne mai bazam pe ele. Mai ales datorita presei de scandal si a inmultirii surselor, zvonurile si-au pierdut in timp increderea si au inceput sa fie percepute drept simple barfe pe care nu te poti baza.

Cu toate acestea, este important sa privim zvonurile cu maxima importanta chiar si atunci cand ele par total desprinse de realitate. Chiar daca un anumit zbon ni se pare ireal si nedemn de luat in calcul, putem macar sa ne punem intrebari pe marginea lui in incercarea de a gasi principalele motive pentru care o anumita persoana sau institutie ar fi lansat acel zvon. 

Pe baza acestui rationament, nu doar ca ne vom dezvolta filtre mult mai sanatoase de a face diferenta dintre un zvon si un fapt, ci vom putea sa invatam mai multe despre noi si despre lumea din jurul nostru. Foarte multe teoriii conspirationiste se bazeaza pe zvonuri, si cele mai multe sunt neadevarate, dar si interesante in acelasi timp. 


Zvonurile cantaresc exact atat cat vrem noi in opinia noastra, iar acesta ar trebui sa fie principalul unghi din care trebuie sa le privim. Ce trebuie sa facem cand auzim un zvon care ni se pare adevarat? Sa-l cantarim si sa vedem care e scopul lui. Dar atunci cand ni se pare total neadevarat? Exact acelasi lucru! 

No comments:

Post a Comment